Over Pollies


Pollies in een vogelvlucht

Pollies is een informele kookstudio, ontstaan in de zomer van 2002 (Pollies is opgericht in 1999). Hier ontvangen wij mensen in een huiselijke sfeer en begeleiden ze tijdens het bereiden van een heerlijke en gezonde maaltijd.

Pollies is gelegen in het dorpje Oude-Tonge op Goeree Overflakkee (ongeveer 30 minuten van Rotterdam Zuid). Aan de rand van het dorp, bij de karakteristieke molen, vullen wij de straat met heerlijke geurtjes. Het is tevens gratis parkeren bij ons voor de deur!

 
 

Ontstaan van Pollies

Na 17 jaar als kok gewerkt te hebben, kon ik mijn werkzaamheden en moeder zijn niet meer combineren. Zo is het idee ontstaan om wat aan huis te beginnen; Pollies.
Pollies is een eenmanszaak en is gestart in 1999 in een garage te Spijkenisse. Hier ben ik, Elma Pollemans, kinderfeestjes gaan organiseren. Al snel werd de garage te klein en moesten we op zoek naar een groter pand. Dat werd gevonden, en wel in Oude-Tonge.

Het pand in de jaren ’60

Het nostalgische pand was een boerderij met (koeien)stal en een bollen -en hooischuur. Het is enorm ruim en ik zie er enorm veel mogelijkheden in. De verbouwing kon beginnen!
Natuurlijk kon ik dit niet alleen en daarom heb ik mijn vader gevraagd die toen sinds kort van zijn welverdiende vut aan het genieten was. Zo hebben we samen heel veel verbouwd in dit pand.
Na een paar maanden verbouwen, hadden de voederbak en de laatste resten stro plaats gemaakt voor een keukentje. We begonnen klein: met een keukenblokje, een oven, een paar (door vader gemaakte) tafels en bankjes. Ook was er een ballenbak voor de kinderen.

Ontwikkelingen

De verbouwing was niet voor niets geweest, want de feestjes sloegen enorm aan. Zelfs zo goed dat de vaders en moeders ook wilden komen koken. Na een jaartje sparen hebben we de keuken groter gemaakt en de eetzaal aangepast. Nu konden ook de kookworkshops van start, waardoor ik me weer uit kan leven in mijn vak. Ik voelde me als een vis in het water!
Na een paar jaar de kookworkshops verzorgd te hebben wilde ik me graag verdiepen in de patisserie. Hierdoor zou ik ook chocolade workshops kunnen verzorgen. Na een 1-jarige opleiding, waarbij ik les kreeg van een meester patissier, heb ik het diploma gehaald en ben ik officieel gespecialiseerd kok in de patisserie.

Als ik dan het ene voor elkaar heb, wordt het weer tijd voor iets nieuws. Gelukkig hoef ik daar nooit lang over na te denken: Als moeder van drie kinderen mis je toch een uitje in het dorp. Wat is er nou gezelliger dan een rondje fietsen, skeeleren of wandelen en daarna een ijsje halen? Zodoende is de ijssalon een feit geworden.

In eerste instantie wilde ik het ijs zelf gaan maken, maar ja waar haalde ik de tijd nog vandaan?! Via de opleiding ijsbereider en de leverancier van de ijsvitrine ben ik in contact gekomen met Leen, de eigenaar van Gebo Gelato uit Oud-Beijerland, die nu ons heerlijke ijs levert.

 

Diploma’s van Elma

  • Zelfstandig werkend restaurant kok
  • Gespecialiseerd patisserie kok
  • Dieetkok
  • IJsbereider
  • Sociale Hygiëne
  • Wijn certificaat (WSET level 2 intermediate certificate in wines and spirits)

Wat is er nou gezelliger dan samen met anderen in een informele sfeer leren koken.

Het laatste project

We hebben een doorgang gemaakt vanuit de eetzaal naar de opkamer, waar we onze chocoladewinkel hebben. Dit idee ontstond toen gasten naar onze chocolade gingen vragen. Ze wilde deze graag cadeau geven, of natuurlijk om zichzelf weleens te verwennen met iets lekkers.

Voeding

Aangezien voeding steeds belangrijker wordt in ons leven ben ik me gaan verdiepen in het 5 elementen koken. In de kookstudio kwam ik steeds meer mensen tegen met klachten, waar de Westerse voedingsleer geen antwoord op heeft (denk hierbij aan niet af kunnen vallen, last hebben van maagzuur of niet tegen bepaalde producten kunnen).

Ik ben nu bezig met de opleiding tot 5-elementen voedingsconsulent. Deze manier gaat uit van de thermische werking van voeding (verwarmt het je lichaam of koelt het je juist af). Voeding wordt gebruikt als medicijn en ter ondersteuning van bepaalde ziekten. Hiermee hoop ik mensen verder te kunnen helpen die tegen allerlei ‘vage’ klachten aanlopen.

Bent u nieuwsgierig geworden naar onze thema’s? Kijk even verder op onze website! Voor nieuwtjes; vindt ons leuk op Facebook. Natuurlijk hoop ik u te kunnen verwelkomen in onze ijssalon, kookstudio of in onze chocolaterie!

Elma Pollemans
Eigenaar

Meer weten over de 5 elementen? Neem een kijkje op de website van 5 elementen kookstudio.